≡ Menu

Znamenitosti Skopja

Skopje je glavno in največje mesto v Makedoniji. Nahaja se v SZ delu države, približno 50km oddaljeno od srbsko-makedonske meje. Leži v manjši kotlini pod hribom Vodno.

Skopje je zaradi svoje lege in zgodovinskih vplivov iz sosednjih držav mesto z zelo mešano kulturno dediščino. Na potepu skozi mesto in njegovo okolico lahko občudujemo ostanke starorimske, bizantinske, grške, turške in srbske kulture.

Ogled mesta začnite v stari Čaršiji, največjem srednjeveškem trgovskem središču izven Carigrada. Nato se povpnite do trdnjave Kale in ob njenem ogledu občudujte tudi panoramo mesta.

V središču mesta obiščite tudi katedralo sv. Klementa in mošejo Mustafe Paše. Doživite občutek srednjeveškega gostišča in počivališča v Kapan hanu ali Suli an-u.

Skopje se ponaša z čudovitimi mostovi preko reke Vardar, najbolj obiskana sta Kamniti most in Aleksandrov most, sprehodite pa se še čez Umetnostni most. Na desnem bregu Vardarja obiščite Aleksandrov trg ter rojstno hišo oz. muzej svetnice Matere Tereze.

Na obrobju mesta se nahaja odličen spomenik rimske arhitekture – ostanek velikega akvadukta. Na hribu Vodno pa se nahaja čudovit bizantinska samostan sv. Pelejmona.